Dogodila se katastrofa, poplava, zločudni virus, pojavio se dim iz servera... koji god razlog bio, posao stoji, podaci su nedostupni, nema računa, stanja skladišta, ponuda koje se rade nekoliko sati, projekt koji je tik pred rokom predaje...

Sreća, imate backup i čekate IT ekipu da vrati stvar u funkciju. 

Vrijeme prolazi, vraćate se s druge kave ali sustav još ne radi... pa koliko može to trajati? Samo treba vratiti podatke iz backupa!

Da, vratiti podatke iz backupa...

Već sam pisao o Ransomware prijetnjama, konkretno o verziji Locky.

Vezani članak: Upomoć! ne mogu otvoriti dokumente iliti Locky Ransomware 

Ransomware se pojavio negdje 1989. godine pojavom "PC Cyborg" trojana koji je kriptirao nazive datoteka na tvrdom disku i tražio otkupninu za utključavanje istih. Jeste li znali?
Osim ovih postoje i druge, više ili manje uspješne verzije "kritpirajućih" virusa koji "ucjenjuju" žrtve tražeći veće ili manje količine virtualnih valuta.

Na žalost, priča tu ne staje, došle su nove varijante Locky-a, prvenstveno ".zepto" a u zadnje vrijeme ".odin". Nove verzije funkcioniraju na jednak način kao i prethodnik .locky i praktično se radi o istoj obitelji virusa.

Što je Locky Ransomware?

Locky je Windows ransomware infekcija koja je započela sredinom veljače 2016. i napada sve verzije Windowsa, od Windows XP do Windows 10. Nakon što je računalo zaraženo ovaj virus kriptira sve datoteke na računalu i zatim zatraži oko 0.5 bitcoina (oko 1.600,00 kn) ukoliko želite dobiti ključ za dekripciju.

Locky skenira sve diskove na računalu (i USB diskove/stickove), dijeljene mrežne resurse (ostala računala i serveri) i DropBox mape te ih ujedno kriptira čime postaju neupotrebljivi i nemogući za vratiti u funkciju. Nakon što je završio s kriptiranjem promijeni slika na pozadini ekrana s uputama kako platiti "otkupninu".

get windows 10 free upgrade icon 100588298 primary.idgeKao što sam već pisao, Microsoft je ponudio besplatnu nadogradnju na Windows 10. Podsjećao je na to putem ikonice u tray-u, ogromnog bannera pri pokretanju Internet explorera ili posjete nekoj od Microsoftovih stranica (Bing, MSN...) i ostalim više ili manje suptilnim "podsjetnicima" ali uvijek nudeći izbor da preuzmete i instalirate najnoviji OS. Možete prihvatiti nadogradnju ili možete zanemariti ukoliko ne želite prelaziti na Windows 10 u ovom trenutku. Vi birate... Ili ipak ne?

Nadogradite sad ili nadogradite noćas!? Što je sad to?

Pa... Microsoft smatra da su dosadašnji sustavi zastarjeli (Windows 7 ima već 10 godina), nesigurni i neadekvatni novim trendovima i ne želi da riskirate da ne možete instalirati najnoviji printer na tako zastarjeli operativni sustav pa je, kako bi vam olakšao odluku, nadogradnju jednostavno zapakirao kao "Recommended" zakrpu koju će Windows Update automatski preuzeti i instalirati kao svaku drugu zakrpu. 3 x hura. 

Mali hint: klikom na "X" u gornjem desnom kutu prozora preskačemo nužan izbor pa se nadogradnja neće odraditi.

Microsoft će podržavati Windows 7 do 2020. godine tako da nije nužno nadograđivati na Windows 10 pod svaku cijenu. Nadogradnja ionako vrijedi samo za računalo na kojem se odradi pa se zamjenom računala ionako mora kupiti novi OS.

Ovo je očiti primjer tzv. "dark pattern" korisničkog sučelja koje želi navesti korisnika da odradi nešto. Bravo Microsoft.

OK, Windows 10 je svakako novi, bolji, manje zahtjevan po resurse i u svakom slučaju preporučujemo nadogradnju. Ukoliko Vam treba pomoć pri nadogradnji ili, ako ste već nadogradili, povratu na prethodni OS, slobodno nas kontaktirajte.

 

Stranica 1 od 2