Kad kažete nekome da vam je računalo stalo s radom prvo pitanje koje bi mogli čuti je: "Jeste li napravili backup?"

To pitanje ima smisla ako se radi o osobnim podacima ili jednom računalu. Kad se dogodi problem s računalom a imate backup puno je jednostavnije vratiti se u funkciju.

Ali ako govorimo o poslovnom okruženju, backup podataka nije dovoljan. Ukoliko je oštećena infrastruktura ili su izgubljeni podaci, kako bi se tvrtka čim prije vratila u funkciju, potrebno je pokrenuti nešto što se zove Oporavak od katastrofe.

Oporavak od katastrofe zahtjeva puno više od pukog sklanjanja datoteka.

Dogodila se katastrofa, poplava, zločudni virus, pojavio se dim iz servera... koji god razlog bio, posao stoji, podaci su nedostupni, nema računa, stanja skladišta, ponuda koje se rade nekoliko sati, projekt koji je tik pred rokom predaje...

Sreća, imate backup i čekate IT ekipu da vrati stvar u funkciju. 

Vrijeme prolazi, vraćate se s druge kave ali sustav još ne radi... pa koliko može to trajati? Samo treba vratiti podatke iz backupa!

Da, vratiti podatke iz backupa...

Novi ransomware naziva File Spider napada žrtve u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Kao i do sad opisani zlonamjernici, širi se putem e-mail poruka ali ovaj put im je sadržaj lokaliziran i imaju naslov tipa "Potrazivanje dugovanja" i slične varijacije vezane uz naplatu dugova, novac ili poslovanje.

U privitku e-mail poruke nalazi se Word dokument koji sadrži makro naredbu koja prilikom izvršavanja preuzima zlonamjerni softver s udaljenog poslužitelja, pohranjuje je na lokalno računalo i pokreće ransomware na računalu.

Stranica 1 od 2